top of page

Importanta socializarii


 

100 de straini si 50 de locuri noi in primele 12 saptamani de viata, asta spun specialistii ca ar trebui sa cunoasca puiul de CG pentru a avea din start o buna socializare. Nu de altceva, dar socializarea e probabil cea mai importanta activitate pe care ar trebui sa i-o inlesnim catelului. Imediat ce catelul e vaccinat, trebuie sa i se prezinte cat mai multe persoane, cat mai multe locuri. De la 8 la 12 saptamani, e perioada propice unei socializari de success.

Ciobanescul german este o rasa care se streseaza la aparitia cainilor straini, personoanelor necunoscute si sunt foarte receptivi la stimulii mediului. Ciobanestii germani sunt protectivi cu cei pe care ii iubesc si deosebit de teritoriali cand vine vorba despre casa, curtea, automobilul lor.

Daca nu au experiente relevante, ajutatoare, oricat de destepti ar fi, cainii pot interpreta gresit unele situatii. Trebuie invatat sa faca diferenta intre o situatie amenintatoare si una neprimejdioasa.

Cainele trebuie sa stie ca un bebelus care plange, un copilas impleticindu-se, un grup de pustani care trec strada in dreptul casei lui- nu reprezinta un pericol. Intr-adevar poate latra de avertizare daca se opreste cineva la poarta, dar nu se poate repezi la poarta cu intentia de a musca.

Pentru a avea un ciobanesc german demn de incredere, socializat trebuia ca stapanul sau sa depuna eforturi continue, de-a lungul intregii vieti, alaturi de cainele sau.

Cheia socializarii unui catel este ca atunci cand este adus in prezenta unor necunoscuti, a unor lucruri noi, atmosfera sa fie una pozitiva, nestresanta. Cainele nu poate controla situatiile noi in care e pus, de aceea, stapanul trebuie sa se asigure ca animalul se simte comfortabil in tot acel timp si, mai ales, nici o situatie sa nu degenereze.
Cateii au o anumita predispozitie pentru un anumit temperament. Totusi, mediul in care sunt crescuti determina daca vor ajunge sau nu la un maximum potential. Daca un catel timid si fricos gaseste mediul correct, el va depasi aceasta stare. Din contra, un mediu dur si izolat va distruge psihicul si celui mai prietenos si jucaus catel.
Munca de socializare a unui catel trebuie sa inceapa imediat ce e vaccinat; poate parea greu, dar nu e imposibil sa faceti cunostinta cainelui cu cate o persoana pe zi si sa vizitati impreuna doua sau trei locatii diferite. In fiecare loc nou cainele trebuie incurajat sa verifice totul. Un comportament bun, prietenos trebuie, desigur, recompensat cu mici atentii. Daca dati altor persoane voie sa intinda mana spre catel cu o gustarica delicioasa, acesta va asocia gestul mainii cu ceva bun.
Catelul trebuie sa se simta in largul lui alaturi de oricare dintre membri familiei, inclusiv cu persoanele care vin regulat in casa voastra.

Daca achizitionati un caine matur, veti vedea ca are destul de multe experiente acumulate in trecut, unele dintre ele de-a dreptul coplesitoare. Putem spera ca nu trebuie sa ne ingrijoram vis a vis de vreo patanie care sa fi marcat profund cainele. Cu partile lui bune si mai putin bune, treaba voastra e sa consolidati punctele forte. Luati-o incet, cu activitati care nu produc discomfort. Treptat, dupa ce se mareste doza de incredere reciproca, puteti trece la activitati stimulative noi.

Cand sunt in preajma persoanei noi, urmariti-i limbajul corpului, cu mare atentie. Daca da semne de anxietate, stres, frica, inseamna ca a juns deja la limita la care cainele se simte in siguranta. Trebuie imediat sa indepartati cainele de zona respectiva, stiut fiind ca ar putea musca de frica.
Cu un pui sau un adult fricosi, efortul stabilizarii psihice e mult mai mare. Ca sa fie scosi din carapacea lor sunt necesare timp, rabdare, daruire. Si cateii timizi au nevoie de dragoste, atentie si timp pe masura pentru a deveni niste caini minunati. Faptul ca e timid nu ar trebui sa va impiedice sa aplicati metoda “100 cu 50”. In timpul lucrului cu un caine timid, acesta va va arata prin semnalele corpului ca atins limita stresului suportabil. Cand ii este frica, urechile sale se rotesc usor spre spate. Poate incepe sa gafaie, se ghemuieste usor, isi ascunde coada intre picioare, tremura. Se retrage sau se culca in fata voastra.

Nu fortati cainele sa cunoasca oameni, pe cat de infricosator poate fi pentru el, pe atat de periculos pentru persoana in cauza, putand fi muscata. Dar nici nu recompensati si nici nu rasfatati un astfel de caine. Duceti-l cat mai departe de persoana care l-a speriat ca sa inteleaga ca pericolul a disparut. Recompensele prin laude le merita numai dupa ce s-a comportat linistit, fara semne de stres. Cainele va observa persoana noua de la o distanta pe care o considera el sigura. CG sunt buni interpretori ai limbajului corpului oamenilor, a miscarilor, a expresiilor faciale. E important sa observati ce anume l-a suparat pe cainele timid. Urmatoarele fapte si gesturi pot fi considerate amenintatoare de catre caine: contact visual direct, o mana intinsa deasupra capului cainelui, ghemuirea la nivelul cainelui, punerea fetei tale paralel  cu fata cainelui, o voce puternica si ascutita, inclinarea spre spatele cainelui. Persoanele interesate de caine vor fi rugate sa nu-l priveasca in ochi, sa nu-l mangaie, ci sa-l lase pe caine sa-i inspecteze. Asa, cainele se va simti mult mai comfortabil fata de persoanele pe care le intalneste.

Unii caini nu se vor simti niciodata comod fata de strainii, dar ajutorul vostru, situatia se va imbunatati semnificativ.
Pentru pui totul e nou. Tot ce vede si aude neobisnuit, pentru prima data constituie motiv de tresarire. A doua oara, aceeasi stimuli trezesc curiozitatea catelului. Abia a treia oara catelul va fi inteles ca nu are de ce sa se teama si va ignora stimulul respectiv. In timp va fi tot mai lejer.
Cainii adulti tind sa se sperie mai usor de stimulii din noul camin, pentru ca nu i-au mai vazut/auzit. Cand vedeti ca sunt luati prin surprindere, actionati pentru a reduce nivelul de anxietate.

Desensibilizarea este o metoda de a ajuta cainele cand ii e frica de ceva. Trebuie sa expuneti artificial cainele la diversi stimuli. De exemplu, daca redati cainelui o inregistrare a unor tunete si fulgere, va invata in timp ca nu i se intampla nimic in timpul unei furtuni. Recompensati numai atitudinea fara frica a cainelui.

Socializarea cu alti caini este o necesitate, mai ales daca aveti vecini care si-ar arata nemultumirea fata de catelul vostru care latra, agitandu-se din tot corpul la fiecare caine pe care il vede. Un catel poate fi prezentat unui caine adult bine educat, vaccinat, lasand puiul sa se apropie de viitorul prieten. Sa fiti atenti la cel mai mic semn de agresiune sau dorinta de subordonare.

Cu ocazia plimbarilor in zonele unde accesul cainilor e permis, puteti lasa puiul sa se joace cu altii de seama lui. Cu aceasta ocazie va invata sa-si controleze muscatura, in caz contrar va fi pedepsit chiar de catre catelul muscat prea tare, prin ignorare si refuzul de a se mai juca impreuna. Daca vedeti ca devine agresiv si face rau altui pui, va apropiati de catel si il tineti de zgarda. Daca si asa isi ataca tovarasul de joaca, ii spuneti ferm un “Nu” si cu mult calm il retrageti de la locul de joaca. Dupa ce il tineti langa voi vateva minute, timp in care a fost cuminte, il laudati si ii puteti da voie sa-si continue joaca.
Daca aveti un catel atacat de altul, permiteti-i sa se exprime catre batausul care l-a suparat. Daca incercarea lui esueaza, retrageti catelul, ca sa nu devina si mai stresat.

Daca ati cumparat un caine adult, puteti observa rapid daca e prietenos sau nu cu alti caini. Daca nu agreeaza prezenta altor caini, nu va necajiti, aceasta atitudine poate fi schimbata.
Lasati cainele sa intalneasca prieteni din toate rasele cu ocazia plimbarilor in locurile destinate cainilor. Observati comportamentul altor caini, cautand semne de neintelegere.

 

Corpul omenesc emana mirosuri pe care cainii le recunsoc, in ciuda eforturilor noastre de a ne spala, de a folosi deodorante. Fiecare om are propria amprenta olfactiva. Axila este una dintre cele mai puternice surse de miros, respiratia omului e plina de mirosuri, organele genitale, de asemenea, miros. Glandele sudoripare si sebacee emit in permanenta fluide si uleiuri, mentinand unic mirosul fiecarei persoane. Atunci cand cainii miros ceva, nu obtin doar o simpla informatie, ci o intreaga poveste. Ei pot simti feromonii care se gasesc nu doar in urina si fecalele intalnite pe drum, ci si pe piele sau blana. In privinta unui om sau unui caine, ei pot sa-si dea seama de multe lucruri: daca e mascul sau femela, ce au mancat, unde au fost, ce au atins, daca sunt pregatiti pentru imperechere, daca au nascut recent, daca au avut o sarcina falsa, in ce dispozitie sunt.

Atunci cand cainele miroae un om, un copac pe care a urinat alt caine, el obtine o intreaga poveste, nu doar un miros.

 

Daca aduceti acasa un catel si deja aveti un caine adult, sunt cateva lucruri de facut ca sa diminuati tensiunea dintre ei. Daca aveti o femela, ar fi indicat sa-i aduceti  tovaras un mascul si invers. Daca aveti posibilitatea, lasati cainele adult la o pensiune de caini in intervalul in care aduceti puiul acasa, pentru ca puiul sa se obisnuiasca cu ambianta, in ritmul sau. Daca adultul gaseste deja acasa mirosul strain al puiului, il va considera parte a familiei si nu va fi artagos cu noul venit.

Bine-nteles ca trebuie sa supravegheati felul in care interactioneaza cei doi. Nu permiteti celui mare sa hartuiasca mititelul sau sa se joace prea dur. Daca exemplarul matur vatameaza puiul, ii spuneti “Nu” tinandu-l de zgarda si il duceti la locul lui/padoc. Va invata repede ca nu ajunge nicaieri daca agreseaza puiul. Reciproc, cainele adult trebuie sa aiba un loc numai al lui unde sa se poata adaposti de pisalogul puiut, un loc cu lucruri numai ale lui, la care sacaitorul tovaras sa nu aiba acces.
Aducerea acasa a unui caine adult cand aveti deja un adult, e un pic mai dificila. Daca unul dintre ei cedeaza mai usor, e bine. Indicat ar fi sa aiba sexe opuse. In schimb, daca amandoi sunt de acelasi sex si isi disputa suprematia, aveti o mare problema. Lasati cateva zile noul catel sa se acomodeze, timp in care celalalt e plecat la pensiune sau la casa de vacanta. O idée buna ar fi sa le faceti cunostinta pe un teritoriu neutru. Dupa ce au devenit prieteni, nu mai e o problema impartirea aceluiasi teritoriu. In urmatoarele luni trebuie urmariti cand sunt impreuna, si daca nici dupa acele luni nu s-au acomodat, inseamna ca nu se potrivesc defel.

Socializarea unui ciobanesc german poate fi deosebit de usoara sau de frustranta daca aveti un catel fricos sau extrem de dominant. Apelati la un specialist in comportament canin. Cautati un dresor cu referinte bune, care utilizeaza metode pozitive, bazate pe recompense. Asigurati-va ca acel dresor cunoaste rasa ciobanesc german, ca sunteti de accord cu stilul sau de lucru. In definitiv, inainte de a dresa cainele, va va dresa pe voi.


spirit, dinamism, ambiție​​

 0040 744 848 317

HAUS CORVINUS family​

spirit, dynamism, ambition

bottom of page