top of page

Afectiuni intalnite la ciobanescul german

 

 

            Cainele are nevoie constanta de ingrijiri medicale pentru a preveni unele boli, afectiuni, leziuni. In ciuda atentei noastre ingrijiri, acesta mai poate prezenta simptome care sa ne indice necesitatea unei urgente vizite la veterinar.

 

            Infectiile virale si vaccinarile

 

Cateii tineri sunt cei mai susceptibili virusurilor letale. Din acest motiv, pana la varsta de 4 luni, cateilor li se administreaza o serie de vaccinuri combinate, dupa diferite scheme de vaccinare, in functie de riscul bolilor specifice zonei in care se afla. Initial, anticorpii proveniti de la mama protejeaza catelul pana la varsta de 6 saptamani. Dupa aceasta varsta, catelul este expus diversilor virusi. Vaccinurile il vor determina sa reactioneze si sa produca proprii anticorpi. In prezenta anticorpilor de la mama, vaccinul nu va functiona. De aceea au fost gandite seturile de vaccinuri si vaccinarea repetata, pentru a prinde momentul cand catelul e receptive.

 

            Seturile de vaccinuri se administreaza pentru a preveni maladia Carre, parvoviroza, hepatita infectioasa, parainfluenta. La 16 saptamani se face vaccinul antirabic, urmand ca acesta sa fie repetat anual.

 

            Vaccinurile aditionale se fac daca situatiile speciale o cer.

 

Inainte de a va caza cainele la o pensiune, sau participati la evenimente ce includ grupuri mari de caini, trebuie sa-l vaccinati impotriva tusei canine (Bordetella). 

 

Daca locuiti in preajma unor ape, este recomandat un vaccin impotriva giardiei. Pentru cei care locuiesc la o ferma, este recomandat un vaccin impotriva leptospirozei.

 

            Unii caini pot avea reactii adverse la vaccinuri, de la disconfort minor la soc anafilactic. Trebuie contactat medical veterinar la observarea de tumefieri, roseata sau abces la locul injectiei. Efecte mai grave, spasme, crize de applexie, tumefierea in jurul gatului, fetei sau limbii- constituie urgente medicale.

 

             Displazia

             http://www.instituteofcaninebiology.org/blog/the-10-most-important-things-to-know-about-canine-hip-dysplasia

 

Puricii si capusele

 

Blana dubla si deasa, chiar periata regulat, este un mediu in care puricii sunt greu de depistat. Zone cu afinitate pentru purici: coada, urechi, zone la suprafata irigate de sange. Acestia se inmultesc foarte repede, iar in momentul in care depistati excrementele din blana, avem de-a face cu o infestatie masiva. Ouale lor au ajund deja in toata casa, in asternutul cainelui. Infestatia cu purici este indicate de prurit, scarpinat, frecat. Comparativ cu alte rase, ciobanescul german e alergic la ciupitura de purici. E nevoie doar de o ciupitura pentru a se declansa un raspuns inflamator: inrosirea pielii, plagi deschise, prurit, infectii auriculare cronice. Chiar daca animalul nu e alergic, trebuie combatuti puricii deoarece sunt vectori pentru diferite boli infectioase, respective purtatori pentru diverse stadii larvare ale unor paraziti.

 

Capusele transmit o boala deloc de neglijat, babesioza. Sunt greu de depistat, deoarece se ingroapa in piele.

 

Din fericire, lupta cu acesti paraziti nu mai constituie o problema; medical poate prescribe produse antiparazitare cu administrare orala sau solutii topice care se aplica pe pielea cainelui si care omoara puricii sau capusele.

 

 

 

Paraziti interni

 

Oricat ar fi de dezgustator, animalul poate suferi si din cauza viermilor. Unii nu afecteaza vizibil starea de sanatate, cum ar fi limbricii. Altii, viermii lati si viermii inelati, declanseaza afectiuni grave.

 

 

 

Viermii la inima (Dirofilarioza) sunt cei mai periculosi. Boala nu se transmite prin fecale, urina sau voma, ci prin intermediul tantarului purtator de stadii larvare. In momentul ciupirii, larvele sunt introduce in circulatia sanguina, migreaza spre cord sau spre arterele pulmonare. Adultii ating dimensiuni de 15-30cm. Daca nu e tratata, parazitoza cauzeaza insuficienta cardiaca su renala. Tratamentul lung si riscant indica drept preferabila prevenirea.

 

 

 

Viermii intestinali ( rotunzi, inelati, cu carlig)afecteaza toti ciobanestii germani la un moment dat al vietii lor.

 

Datorita faptului ca stadiul larvar al viermilor rotunzi este transmis transplacentar de la mama, majoritatea cateilor sunt infestati inca de la nastere. E de datoria noastra, a crescatorilor, sa incepem la momentul optim deparazitarea, la indicatia medicului veterinar.

 

Viermii rotunzi se intalnesc frecvent la catei si provoaca destindere abdominala. Desi par grasuti, in realitate sunt bolnavi, putand deveni malnutriti si emaciati. Larvele lor, o data ajunsi in plamani, provoaca tuse. Diarea, voma, musculature slab dezvoltata- sunt alte simptome ale infestatiei.

 

Viermii cu carlig se transmit prin ingerarea materiilor fecale sau a vomei unui caine bolnav. Viermii se prind de mucoasa intestinala si provoaca anemie, voma, diaree.

 

Viermii inelati se gasesc in colon si provoaca diaree cu sange, voma, cahexie. Larvele acestor viermi rezista pana la 35 de zile, iar adultii traiesc si 6 luni.Ouale sunt imprastiate prin fecale si pot reinfesta cu usurinta catelul.

 

Viermii lati sunt cei mai mari hematofagi. Infestatia poate fi asimptomatica, dar una severa detrmina pierderi in greutate, scaderea apetitului, pierderea luciului blanii.

 

Infestatiile cu viermi pot fi prevenite daca se administeaza cainelui, regulat, antiparazitare.

 

 

 

 

 

           

 

 

 

 

 

 

spirit, dinamism, ambiție​​

 0040 744 848 317

HAUS CORVINUS family​

spirit, dynamism, ambition

bottom of page