top of page
Bolile/afectiunile ciobanescului german

Anomalii congenitale- sunt prezente la nastere, dar urmarile lor sunt vizibile in decurs de mai multi ani. Unele defecte congenitale sunt ereditare si sunt observate abia dupa cateva randuri de pui.

 

Comparativ cu alte rase, ciobanescul german este predispus la o serie de afectiuni cu etiologie necunoscuta. Diaree, schiopaturi, membre subrede, infestatii severe cu pureci, infectii auriculare, tulburari nervoase, mielopatie degenerative, ruperea ligamentului incrucisat anterior. Nici un studiu medical veterinar nu a identificat cauzele acestora.

 

Afectiuni oculare ereditare: panus, cataracta, atrofie retiniana, hipoplazia nervului optic, districhiazis, distrofii corneene, displazie retiniana.

 

Afectiuni musculo-scheletale

Ciobanescul german este afectat de displazia de sold de doua ori mai mult decat alte rase. O explicatie ar fi data de musculature slab dezvoltata a soldurilor. Cauza principala este laxitatea articulara. 20% dintre ciobanestii germani sufera de displazie de sold, fiind un motiv intemeiat de mentinere a cainelui in forma: dezvoltarea musculaturii trenului posterior, greutate adecvata.

Displazia de cot este rezultatul osteocondritei disecante, o leziune a cartilajului unei articulatii. In timp, fisurile din cartilaj favorizeaza degradarea acestuia in cavitate articulara.

Un articol bine documentat gasiti la link-ul de mai jos:

             http://www.instituteofcaninebiology.org/blog/the-10-most-important-things-to-know-about-canine-hip-dysplasia

 

Ciobanescul german este rasa cea mai afectata de osteodistrofie hipertrofica. Afectiunea apare si dispare, iar cand e active determina inflamarea articulatiilor radio-carpiene, respective tibio-tarsiene si schiopaturi. Cainii cu aceasta afectiune pot deveni anorexici, febrili, apatici, pierd mult in greutate.

Ciobanescul german este rasa cea mai afectata de panosteita- densificarea maduvei hematogene din canalul medular al oaselor afectate.

Dupa varsta de 10 ani, apare osteoartrita, Un cartilaj subtiat duce la durere, rigiditate, inflamatie.

 

Afectiuni ale pielii

Doua afectiuni cutanate frecvente: dermatita acrala prin lins si dermatita alergica.

Afectiuni cutanate grave care afecteaza aproape exclusiv ciobanescul german: dermatofibroza nodulara si fistula perianala (despre care se cunoaste foarte putin, doar ca nu e de natura bacteriana si nici chirurgical nu se rezolva).

 

Afectiuni cardiace

Ciobanescul german sufera de afectiuni cardiace mai mult decat alte rase in privinta persistentei ductului arterial, stenozei subaortice hipertrofice idiopate, persistentei arcului aortic drept. Aceste afectiuni sunt congenitale.

Ciobanescul german poate suferi si de alte afectiuni cardiace, dar riscul aparitiei lor nu este foarte mare.

 

Afectiuni interne raportate mai frecvent la ciobanescul german, in raport cu alte rase, ereditare, sunt: urolitiaza (calculi la vezica urinara), epilepsia, boala von Willebrand, quasihemofilie, afectiuni hepatice.

Meteorismul

Sindromul de dilatatie-torsiune gastrica este putin cunoscut, in sensul ca nu au fost identificate motivele aparitiei acestei afectiuni fatale de cele mai multe ori. Meteorismul apare cand stomacul se umple de gaze, se torsioneaza si intrerupe circulatia sanguina intre stomac si intestine, urmata apoi de sistare circulatiei sanguine catre ficat, pancreas, splina.

 

Insuficienta pancreatica exocrine, o alta afectiune ereditara dovedita, reprezinta atrofierea unei parti din pancreas care produce enzime digestive, cainele neputand metaboliza hrana. Simptomele acestei afectiuni sunt scaune urat mirositoare sau diaree, apetit foarte mare, dar cu scadere in greutate.

 

Cancerele

Depistate in stadii incipiente, multe cancere se pot trata in prezent. Hemangiosarcomul si osteosarcomul sunt doua dintre cancerele la care e predispus ciobanescul german, mai mult decat alte rase.

Hemangiosarcomul e o afeciune in care sunt implicate celulele care captusesc peretii vaselor de sange. Tumorile se pot forma in orice zona irigata de sange, dar cel mai frecvent apar la splina. Daca se rupe o tumora, apare o heoragie, interna sua externa. Simptomele unui hemangiosarcoma sunt: anemie, colaps, gingii sidefii sau palide, dilatatie abdominala, proeminente sub piele, oase dureroase la atingere.

 

Osteosarcomul- cel  mai frecvent tip de cancer osos, afecteaza ciobanescul german mai mult decat pe alte rase. Simptomele timpurii include schiopaturile, tumefierea locala, durerea. La aparitia unor simptome aditionale precum tusea, respiratia dificila, oboseala timpurie, metastazarea poate sa se fi instalat deja.​

Cainele are nevoie constanta de ingrijiri medicale pentru a preveni unele boli, afectiuni, leziuni. In ciuda atentei noastre ingrijiri, acesta mai poate prezenta simptome care sa ne indice necesitatea unei urgente vizite la veterinar.

 

Infectiile virale si vaccinarile

 

Cateii tineri sunt cei mai susceptibili virusurilor letale. Din acest motiv, pana la varsta de 4 luni, cateilor li se administreaza o serie de vaccinuri combinate, dupa diferite scheme de vaccinare, in functie de riscul bolilor specifice zonei in care se afla. Initial, anticorpii proveniti de la mama protejeaza catelul pana la varsta de 6 saptamani. Dupa aceasta varsta, catelul este expus diversilor virusi. Vaccinurile il vor determina sa reactioneze si sa produca proprii anticorpi. In prezenta anticorpilor de la mama, vaccinul nu va functiona. De aceea au fost gandite seturile de vaccinuri si vaccinarea repetata, pentru a prinde momentul cand catelul e receptive.

 

Seturile de vaccinuri se administreaza pentru a preveni maladia Carre, parvoviroza, hepatita infectioasa, parainfluenta. La 16 saptamani se face vaccinul antirabic, urmand ca acesta sa fie repetat anual.

 

Vaccinurile aditionale se fac daca situatiile speciale o cer. Inainte de a va caza cainele la o pensiune, sau participati la evenimente ce includ grupuri mari de caini, trebuie sa-l vaccinati impotriva tusei canine (Bordetella). 

Daca locuiti in preajma unor ape, este recomandat un vaccin impotriva giardiei. Pentru cei care locuiesc la o ferma, este recomandat un vaccin impotriva leptospirozei.

 

Unii caini pot avea reactii adverse la vaccinuri, de la disconfort minor la soc anafilactic. Trebuie contactat medical veterinar la observarea de tumefieri, roseata sau abces la locul injectiei. Efecte mai grave, spasme, crize de applexie, tumefierea in jurul gatului, fetei sau limbii- constituie urgente medicale.

 

Puricii si capusele

Blana dubla si deasa, chiar periata regulat, este un mediu in care puricii sunt greu de depistat. Zone cu afinitate pentru purici: coada, urechi, zone la suprafata irigate de sange. Acestia se inmultesc foarte repede, iar in momentul in care depistati excrementele din blana, avem de-a face cu o infestatie masiva. Ouale lor au ajund deja in toata casa, in asternutul cainelui. Infestatia cu purici este indicate de prurit, scarpinat, frecat. Comparativ cu alte rase, ciobanescul german e alergic la ciupitura de purici. E nevoie doar de o ciupitura pentru a se declansa un raspuns inflamator: inrosirea pielii, plagi deschise, prurit, infectii auriculare cronice. Chiar daca animalul nu e alergic, trebuie combatuti puricii deoarece sunt vectori pentru diferite boli infectioase, respective purtatori pentru diverse stadii larvare ale unor paraziti.

 

Capusele transmit o boala deloc de neglijat, babesioza. Sunt greu de depistat, deoarece se ingroapa in piele.

 

Din fericire, lupta cu acesti paraziti nu mai constituie o problema; medical poate prescribe produse antiparazitare cu administrare orala sau solutii topice care se aplica pe pielea cainelui si care omoara puricii sau capusele.

 

 

Paraziti interni

Oricat ar fi de dezgustator, animalul poate suferi si din cauza viermilor. Unii nu afecteaza vizibil starea de sanatate, cum ar fi limbricii. Altii, viermii lati si viermii inelati, declanseaza afectiuni grave.

 

Viermii la inima (Dirofilarioza) sunt cei mai periculosi. Boala nu se transmite prin fecale, urina sau voma, ci prin intermediul tantarului purtator de stadii larvare. In momentul ciupirii, larvele sunt introduce in circulatia sanguina, migreaza spre cord sau spre arterele pulmonare. Adultii ating dimensiuni de 15-30 cm. Daca nu e tratata, parazitoza cauzeaza insuficienta cardiaca su renala. Tratamentul lung si riscant indica drept preferabila prevenirea.

 

Viermii intestinali ( rotunzi, inelati, cu carlig) afecteaza toti ciobanestii germani la un moment dat al vietii lor.

 

Datorita faptului ca stadiul larvar al viermilor rotunzi este transmis transplacentar de la mama, majoritatea cateilor sunt infestati inca de la nastere. E de datoria noastra, a crescatorilor, sa incepem la momentul optim deparazitarea, la indicatia medicului veterinar.

 

Viermii rotunzi se intalnesc frecvent la catei si provoaca destindere abdominala. Desi par grasuti, in realitate sunt bolnavi, putand deveni malnutriti si emaciati. Larvele lor, o data ajunsi in plamani, provoaca tuse. Diarea, voma, musculatura slab dezvoltată- sunt alte simptome ale infestatiei.

 

Viermii cu carlig se transmit prin ingerarea materiilor fecale sau a vomei unui caine bolnav. Viermii se prind de mucoasa intestinala si provoaca anemie, voma, diaree.

 

Viermii inelati se gasesc in colon si provoaca diaree cu sange, voma, cahexie. Larvele acestor viermi rezista pana la 35 de zile, iar adultii traiesc si 6 luni. Ouale sunt imprastiate prin fecale si pot reinfesta cu usurinta catelul.

 

Viermii lati sunt cei mai mari hematofagi. Infestatia poate fi asimptomatica, dar una severa detrmina pierderi in greutate, scaderea apetitului, pierderea luciului blanii.

 

Infestatiile cu viermi pot fi prevenite daca se administeaza cainelui, regulat, antiparazitare.

 

 

​​spirit, dinamism, ambiție​​​

 0040 744 848 317

HAUS CORVINUS family​

​​spirit, dynamism, ambition

bottom of page