top of page

Gestatia, fatarea si lactatia la femela de ciobanesc german

Gestatia la catea dureaza in medie 60-63 de zile, dar am avut  cazuri in care femelele au fatat la 58 de zile.
Diagnosticul de certitudine pentru gestatie se poate pune cel mai devreme cu ajutorul ecografiei la 28 de zile de la monta (se ia in considerare prima monta), insa in functie de cat de bine ne cunoastem femela, putem banui ca ea a ramas gestanta sau nu chiar mai devreme. Acest lucru se poate face pe baza schimbarilor de comportament:  apetitul devine capricios, femela cere mai multa mangaiere, iar in unele cazuri apar vomele de dimineata in primele 15 zile de gestatie. Diagnosticul de gestatie prin palpare se poate stabili la 5-6 saptamani in functie de numarul de pui.
In primele 5 saptamani, femela nu are nevoie de ingrijiri speciale si nici de suplimentare a ratiei de hrana. Incepand cu a 6 a saptamana, ratia de hrana va creste cu aproximativ 50%. Daca este hranita corespunzator femela nu are nevoie de suplimente cu vitamine si calciu(calciu e chiar contraindicat in timpul gestatiei pentru ca poate interveni nefavorabil in contractiile de la fatare). In ceea ce priveste comportamentul fata de o catea gestanta in a doua perioada, trebuie sa avem grija sa nu sufere lovituri(atentie la joaca cu alti catei) si stari de stres. Pentru a-i asigura o fatare cat mai usoara este foarte indicata miscarea, plimbari lungi la pas sau urcatul si coboratul scarilor.
Secretia lactata se instaleaza cu aproximativ 14 zile inainte de fatare.
In ultima saptamana de gestatie este bine sa luam temperatura catelei de 2 ori pe zi (dimineata si seara) ca sa stim cand sa ne asteptam ca fata. Este cunoscut faptul ca inainte cu aproximativ 12 ore temperatura femelei scade cu un grad.

Trebuie sa amenajam din timp un loc unde vrem sa fete cateaua si sa ne pregatim pentru fatare cu multe prosoape (ideal din bumbac) curate, o foarfeca dezinfectata si betadina (se poate folosi si tinctura de iod). Totusi, este foarte posibil ca femela sa aleaga pentru fatare alt loc decat cel amenajat de noi si in acest caz este bine sa-i respectam dorinta (in caz contrar se poate intampla sa se inhibe si sa nu fete) cel putin pana fata primul pui si apoi putem sa o mutam unde vrem.
Fatarea se declanseaza prin ruperea pungii cu lichid fetal, lucru care se produce in general dupa ce femela a avut in prealabil cateva contractii. Lichidul fetal este incolor si sunt femele care elimina foarte usor acest lichid, se aseaza in pozitie pentru urinare, punga se rupe foarte usor si lichidul se elimina.
Dupa eliminarea lichidului, in maxim 4 ore cateaua trebuie sa fete primul pui.

In cazul in care observam ca dupa eliminarea lichidului fetal cateaua nu are contractii sau are contractii, dar dupa 4 ore nu a expulzat niciun pui, luam legatura de urgenta cu medicul veterinar.
Daca totul a decurs bine dupa eliminarea lichidului si femela a inceput sa fete, urmarim daca dupa ce a expulzat un pui stie sa rupa cu dintii sacul fetal si cordonul ombilical. Fiecare pui se naste intr-o invelitoare care seamana cu o pielita, pe care in mod normal cateaua trebuie sa o indeparteze pentru ca puiul sa nu se sufoce si sa moara. Catelele aflate la prima fatare se pot speria si nu vor rupe invelitoarea. De asemenea fiecare pui are placenta lui si dupa expulzarea fiecarui pui, verificam daca a fost expulzata si placenta. Placentele vor fi consumate de catea. Femelele care sunt la prima fatare pot fi reticente cu mancarea placentelor si trebuie chiar indemnate sa le manance, dar daca totusi nu vor sa le consume, atunci nu trebuie fortate. In cazul in care cateaua nu da semne ca se ocupa de pui, intervenim prin a rupe invelitoarea cu mainile, prin frecarea puiului cu un prosopel de-a lungul coloanei vertebrale, imitand astfel linsul mamei si  taierea cordonului ombilical la o distanta de 4 cm de corp. Indiferent in ce mod a fost indepartat cordonul ombilical- rupt de catea sau taiat cu foarfeca, trebuie dezinfectat bontul ombilical cu betadina sau tinctura de iod. Apoi, cat mai repede, punem puiul sa suga pana cand cateaua are iar contractii, pentru expulzarea altui pui.

Procedam la fel pentru fiecare pui, iar cand vedem ca femela nu mai are contractii si credem ca fatarea s-a incheiat, lasam cateaua linistita alaturi de pui.

Culoarea verzuie a secretiilor fetale si a placentelor este absolut normala. Culoarea lohiilor va fi verzuie 24 de ore dupa fatare, apoi urmand sa fie rosie. Daca se pastreaza culoarea verzuie si dupa 24 de ore chemam medicul veterinar pentru consultatie.
In timpul fatarii si chiar si in zilele urmatoare cateaua are o respiratie orala si zgomotoasa. Totul se datoreaza cresterii temperaturii corporale din cauza secretiei lactate.
Dupa fatare sau cel tarziu a doua zi, catelei i se face o ecografie ca sa fm absolut siguri ca au fost fatati toti puii si ca nu au ramas resturi placentare in uter. In cazul fatarilor mai laborioase, medicul poate administra 1-2 zile dupa fatare Ocitocina pentru a favoriza curatarea completa a uterului si involutia uterina, dar si secretia lactata.
Pe toata perioada lactatiei femela va fi hranita cu o ratie sporita cu 75-100%.
Puii vor fi hraniti exclusiv de catea pana la varsta de aproximativ 3 saptamani.

 

Complicatii care pot aparea in timpul fatarii si dupa fatare:
Distocia (fatarea grea sau imposibilitatea de a fata) poate avea urmatoarele cauze:
-atonia uterina(uterul nu se contracta)
-angustia pelvina(oasele bazinului lasa intre el un canal mult prea ingust pentru ca puii sa poata trece prin el), fie congenitala, fie rezultata din accidente care au avut ca urmare fracturi ale oaselor bazinului
-lipsa dezvoltarii corporale corespunzatoare din cauza varstei prea mici a femelei
-dilatatie insuficienta a cervixului(gatul uterin)
-pozitionarea incorecta a fatului
-volum fetal prea mare

Dupa fatare pot aparea urmatoarele complicatii:
-ruptura uterina
-hemoragia uterina
-retentia placentara
-retentia de fetusi morti si mumifiati
-endometrita(infectie in uter)

spirit, dinamism, ambiție​​

 0040 744 848 317

HAUS CORVINUS family​

spirit, dynamism, ambition

bottom of page