top of page

Alegerea optima


Catel sau adult?

Femela sau mascul?

 

Cateii de ciobanesc german, cu aspectul de ursuleti, cu blana pufoasa si ochi expresivi- sunt probabil una dintre cele mai mari tentatii, aproape irezistibila. Dragalasenia si poznele ii aduc in atentia copiilor foarte des. Avantaj: proprietarul are sansa de a dirija evolutia catelului spre ceea ce-si doreste.

Totusi, cateii au imensa nevoie de ingrijire si atentie. Trebuie invatati sa pastreze curatenia, sa roada numai ce li se ofera pentru ros, sa-si consume energia nedistrugand flori, ghivece, presuri etc. O data trecuta “copilaria”, urmeaza “adolescenta” cainelui, iarasi o perioada dificila.

Evolutia de la catel la adult bine echilibrat e un drum presarat cu stradanie, altruism, rabdare, costuri materiale ( vaccinuri, deparazitari, dresaj, padoc, jucarii, etc).

Daruirea si sarguinta voastra vor avea ca rasplata o satisfactie nebanuita, dar si distractie.

 

Cainele adult, in comparatie cu un catel a carui evolutie poate sa fie imprevizibila, are avantajul de a se sti ce alegi. Deja se poate vedea cat de mare este, ce colorit are, cat e de activ, de educat. Fobiile, lipsa de antrenament, slaba socializare pot fi aspecte care necesita mai multa grija daca sunt semnalate, dar e de stiut ca adultii invata mai usor decat cateii.

Cainele adult adoptat se leaga profund de noul stapan, ca si cand i s-ar oferi o noua sansa.

Din punctul de vedere al temperamentului, e greu de facut distinctia intre femala si mascul. Ambele sexe pot fi iubitoare si tandre sau dure si curajoase. Femelele sunt mai protectoare fata de persoanele din grija, pe cand masculii au un comportament mai teritorial.

Masculul este independent si dominant. Daca simte o catea in calduri, devine neascultator, violent cu alti caini si poate fugi de acasa. Are tendinta sa-si marcheze teritoriul (plantele din curte au de suferit). Femelele sunt la fel de energice, dar mai afectuoase, mai atasate de casa si stapan. Femelele intra in calduri de doua ori pe an, cand sunt mai dornice de compania altor caini si, in cazul in care e tinuta in casa, va pateaza covorul cu sange. Pentru a evita acest inconvenient, puteti ruga medicul veterinar sa ii administreze hormoni pentru a impiedica ovulatia, sau exista posibilitatea extirparii ovarelor. Pe de alta parte, avantajul unei femele este ca ati putea creste pui, traind astfel o experienta unica.

Pentru persoanele interesate de acesta rasa avand un caracter puternic, dar care au o experienta redusa in cresterea cainilor, o femela reprezinta o alegere mai buna.

 

Cainele trebuie sa fie ales in functie de factori care tin de caine (linie, utilitate, varsta, sex) si factori care tin de cel care il achizitioneaza: acceptul familiei, temperamentul persoanei, posibilitati materiale, timp, spatiu locativ.

spirit, dinamism, ambiție​​

 0040 744 848 317

HAUS CORVINUS family​

spirit, dynamism, ambition

bottom of page